
The information on this page is part of the Food and Drug Administration’s (FDA’s) Food Code Reference System (FCRS), a database which is 
available at https://accessdata.fda.gov/scripts/fcrs/. Links to any non-Federal organizations are provided solely as a service to our users. These 
links do not constitute an endorsement of these organizations or their programs by the FDA or the Federal Government, and none should be 
inferred. Any reference to a commercial product, process, service, or company is not an endorsement or recommendation by the U.S. government, 
the Department of Health and Human Services, FDA or any of its components. FDA is not responsible for the content of the individual 
organization Web pages found at these links.  FDA is also not responsible for any subsequent changes to the Web addresses for 

these links after August 2, 2017. 
Page 1 of 2 

 

 

 
Reference Document:   2013 Food Code, with Supplement to the 2013 Food Code 

 

Provision(s): 3-501.17 
 

Document Name: Use of a specific time-of-day when date marking ready-to-eat 
time/temperature for safety food 

 
Date: August 2, 2017 

 

Question:  Does Section 3-501.17 of the Food Code prevent including a specific time-of-day 
when date marking ready-to-eat time/temperature for safety food with the date or day by which 
the food is to be consumed on the premises, sold, or discarded? 

 
Response: 

 

No, Section 3-501.17, Ready-to-Eat, Time/Temperature Control for Safety Food, Date Marking, 
of the 2013 Food Code does not prevent, nor specify, including a specific time-of-day when date 
marking ready-to-eat (RTE) time/temperature control for safety (TCS) food with the date or day 
by which the food is to be consumed on the premises, sold, or discarded. 

 
Section 3-501.17 specifies that RTE/TCS food, prepared in a food establishment and held longer 
than a 24-hour period, or commercially prepared and opened in a food establishment and held 
longer than a 24-hour period, shall be marked to indicate the date or day by which the food is to 
be consumed on the premises, sold, or discarded when held at a temperature of 5°C (41°F) or 
less for a maximum of 7 days. These time/temperature parameters are intended to help control 
for growth of Listeria monocytogenes. The day of preparation, as specified in paragraph 
3-501.17(A), or the day the package is opened, as specified in paragraph 3-501.17(B), is counted 
as Day 1. 

 
While not specified in section 3-501.17, a food establishment may choose to include a specific 
time-of-day when marking a food with the date or day by which the food is to be consumed, as 
described in paragraphs 3-501.17(A) and (B), in order to capture the exact 7-day period, based 
on a 24 hour/day interval. 

 
The FDA Food Code is neither federal law nor federal regulation and is not preemptive. It 

represents FDA’s best advice for a uniform system of regulation to ensure that food at retail is safe 
and properly protected and presented. The FDA Food Code provisions are designed to be consistent 
with federal food laws and regulations, and are written for ease of legal adoption at all levels of 
government. 
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